Snittblommor

Om

Många växter med prydnadsvärde odlas speciellt som snittblommor. Detta gäller olika typer. Ursprung, odlingsmetod och substrat skiljer sig mycket åt. Viktiga typer är:

  • Ros: Rosen tillhör släktet Rosa från Rosaceae-familjen. Växtens blommor kallas också ros. Det finns mer än hundra arter och tusentals olika sorter.
  • Hortensia (Hydrangea) har sitt ursprung i Asien och Nord- och Sydamerika. Vissa arter har utvecklats till stora träd, andra till små kompakta buskar. Under de senaste decennierna har Hortensia odlats som en snittblomma i alla möjliga färger och storlekar.
  • Hippeastrum är det latinska namnet på en lökväxt som kommer från Central- och Sydamerika. Det är en lökväxt från den stora familjen Amaryllidaceae, narcissfamiljen. Hippeastrum kommer från Amerika, från norra Argentina till Mexiko och Karibien. Den odlas från en lök som en snittblomma eller säljs som en krukväxt.
  • Freesia: Freesia är en örtartad flerårig blommande växt från familjen Iridaceae. De odlade freesiorna är graciösa trattformade hybrider, härstammande från ett antal freesier.
  • Lilja: Lilium är ett släkte av örtartade blommande växter. De flesta liljor kommer från tempererade områden på norra halvklotet, men de förekommer också i tropikerna i Sydostasien.