Hemiptera

Vitfluga

Vad är vita flygare?

Vita flugor är en grupp små, bevingade insekter som tillhör familjen Aleyrodidae. De kallas "vita flugor" eftersom de vanligtvis är vita eller gulaktiga till färgen, och de hittas ofta på undersidan av blad.

Vita flugor är inte riktiga flugor utan tillhör ordningen Hemiptera (riktiga insekter). Tillsammans med bladlöss och sköldlöss tillhör de divisionen Sternorrhyncha. De vanligaste arterna är växthusflugan, Trialeurodes vaporariorum, och tobaksflugan, Bemisia tabaci. Båda är utbredda, polyfaga och i stort sett jämförbara till utseendet.

Vita flygare finns i många olika miljöer, men de är särskilt vanliga i växthus och på jordbruksfält. De livnär sig på växtsaften, vilket kan orsaka skador på bladen och hämmad tillväxt. De kan också överföra växtvirus från en växt till en annan.

Play

Livscykel för vita flygare

Vita flugor har sex olika utvecklingsstadier: ägget, första, andra, tredje och fjärde larvstadiet samt en vuxen insekt.

Äggen är elliptiska och avsätts ofta i cirklar. De unga larverna, som vid kläckningen redan har välutvecklade ben och antenner, kallas för "kryp". Efter kläckningen är de aktivt sysselsatta i flera timmar med att söka en lämplig plats på bladet där de kan äta. När de väl har hittat en sådan plats stannar de kvar där under hela larvutvecklingsperioden. I det andra och tredje larvstadiet har både benen och antennerna reducerats till ett eller två segment och är inte längre synliga. I det fjärde larvstadiet blir insekten slutligen plattare, och därefter ännu plattare, och nagelbandet hårdnar.

Tillväxten av hårstrån på insekten beror på bladet: ju längre hårstrån på bladet, desto längre hårstrån på insekten. Med andra ord anpassar sig larven till strukturen på det blad som den lever på. På mycket håriga blad kan larven ibland bli deformerad om tillväxten hindras av de styva håren. Så snart den vuxna vita flugans röda ögon är synliga i det fjärde larvstadiet kallas stadiet för "puppa". De olika arterna av vita flygare kan lättast skiljas från varandra i puppstadiet.

Den vuxna individen kommer ut från puppans förhårdnade kutikula genom en karaktäristiskt formad öppning; puppan delar sig på ovansidan längs redan existerande sömmar, så att en T-formad öppning bildas. Nykläckta vita flygare har två par genomskinliga vingar; senare täcks dessa två par vingar och kroppen av ett vitt, vaxartat pulver som ger insekten dess karakteristiska utseende. Vuxna vita flygare hittas oftast på undersidan av unga blad där de lägger sina ägg. Om växten skakas flyger de vuxna upp och återvänder sedan till bladens undersidor.

Känna igen vita flygare

Vita flugor kan identifieras med hjälp av följande egenskaper:

  • Storlek och form: Vita flugor är små, bevingade insekter som vanligtvis är ca 1-2 mm långa. De har en distinkt, triangulär form och håller vingarna i vertikalt läge över kroppen när de vilar.
  • Färg: Som namnet antyder är vita flugor vanligtvis vita eller blekgula i färgen. Detta beror på det vax som produceras av de vuxna och som täcker deras kropp och vingar. Vissa arter har mörka markeringar på sina vingar eller kroppar.
  • Rörelseförmåga: Vita flugor är svaga flygare och tenderar att fladdra runt växter snarare än att flyga i en rak linje. De hittas ofta på undersidan av blad, där de livnär sig på växtsaft.
  • Skador: Vita flugor kan orsaka skador på blad genom att livnära sig på växtsaft. Detta kan resultera i gulning, vissnande eller för tidigt bladfall.

Om du misstänker att du har ett angrepp av vita flygare är det viktigt att bekräfta deras närvaro och vidta lämpliga åtgärder för att kontrollera deras population.

Skador av vita flygare

Skador orsakade av vita flygare kan kännas igen på flera synliga tecken. Här är några av de vanligaste tecknen på skador orsakade av vita flygare:

  • Gulfärgning av blad: Vita flugor livnär sig på växtsaft, vilket kan få bladen på angripna växter att gulna och så småningom falla av. Denna gulfärgning är ofta mer uttalad på de nedre bladen på växten.
  • Fördröjd tillväxt: Angrepp av vita flygare kan också få växter att växa långsammare eller bli hämmade. Detta beror på att insekterna drar näringsämnen från växten när de livnär sig på dess saft.
  • Klibbiga rester: Vita flugor utsöndrar ett sockerhaltigt ämne som kallas honungsdagg, som kan täcka blad och stjälkar på angripna växter.
  • Sotig mögel: Honungsdagg kan också främja tillväxten av ett svart, sotigt mögel som kan täcka blad och stjälkar på angripna växter. Detta mögel kan ytterligare minska växtens förmåga att fotosyntetisera och växa.
  • Vissnande eller död av växt: I allvarliga fall kan angrepp av vita flygare få växter att vissna och dö. Detta kan inträffa när insekterna är närvarande i mycket stort antal och äter kraftigt på växten.

Arter av vita flygare

Det finns många olika arter av vita flygare, men några av de vanligaste är växthusvita flygare(Trialeurodes vaporariorum) och tobaksvita flygare(Bemisia tabaci).

  • Växthusvivel(Trialeurodes vaporariorum): Denna art är en av de mest utbredda och skadliga skadegörarna på vita flygare. Som namnet antyder är den vanligt förekommande i växthusmiljöer, där den livnär sig på ett brett spektrum av grödor, inklusive tomater, gurkor och paprika. Växthusflugan är en liten, vit insekt med korta antenner och ett vaxartat utseende.

  • Tobaksfluga(Bemisia tabaci): Denna art är ett stort skadedjur på många grödor, inklusive bomull, grönsaker och prydnadsväxter. Den är vanlig i varma klimat och kan orsaka betydande skador på grödor genom att livnära sig på växtsaft och överföra virus. Tobaksflugan är en liten, vit insekt med långa antenner och en något gulaktig nyans. Denna art kallas också för silverbladsvivel(Bemisia argentifolii), men detta namn syftar faktiskt på samma art.

Hur man förhindrar vita flygare

För att förhindra angrepp av vita flygare i grödor finns det flera åtgärder du kan vidta:

Tillämpa god praxis för skötsel av grödor

Håll växterna friska genom att ge dem rätt bevattning, näring och tillräckligt avstånd mellan växterna. Friska växter är mindre mottagliga för angrepp av vita flygare.

Tillämpa strikt hygien

Håll odlingsområdet rent och fritt från skräp, ogräs och växtrester som kan fungera som reservoarer för vita flygare. Ta regelbundet bort och kassera allt angripet växtmaterial.

Övervaka regelbundet

Inspektera regelbundet dina grödor efter tecken på vita flygare, inklusive vuxna insekter, nymfer eller deras karakteristiska klibbiga honungsdagg. För att underlätta övervakningen kan du placera ut klisterfällor strategiskt över hela grödan för att fånga vuxna vita flygare och få en inblick i populationsnivåerna. Tidig upptäckt möjliggör snabba åtgärder och förhindrar att angreppet sprider sig.

Använd fysiska barriärer i växthus

Installera insektssäkra skärmar på öppningar som ventiler och dörrar för att förhindra att vita flygare kommer in i odlingsområdet. Detta bidrar till att skapa en fysisk barriär och minskar risken för angrepp.

Introducera biologiska bekämpningsmedel

Använd naturliga fiender till vita flygare, t.ex. parasitsteklar, rovkvalster, rovsteklar eller entomopatogena svampar. Dessa nyttiga organismer kan hjälpa till att kontrollera populationerna av vita flygare genom att äta av dem eller deras ägg.

Rotation av grödor och mångfald av växter - utomhusgrödor

Undvik kontinuerlig odling av mottagliga växtarter. Rotera grödor för att störa vitflugans livscykel och minska uppbyggnaden av angrepp. Dessutom kan plantering av ett varierat utbud av grödor skapa en miljö som är mindre gynnsam för vita flygare.

Play

Videor om bekämpning av vita flygare

Ta en titt på videon eller gå till vår Youtube-kanal för att se våra produkter för bekämpning av vita flygare i aktion.

Biologisk bekämpning av vita flygare

Det finns flera naturliga fiender som kan användas för biologisk bekämpning av vita flygare, bland annat parasitsteklar, insekter och rovkvalster. Dessa nyttiga insekter och kvalster äter eller parasiterar på vita flygare i olika stadier av deras livscykel, vilket minskar populationerna och förhindrar ytterligare skador på grödorna.

Parasitsteklar

Parasitsteklarna Encarsia formosa (En-Strip) och Eretmocerus eremicus (Ercal) används ofta för att kontrollera populationer av vita flygare i växthusgrödor. De kvinnliga getingarna lägger ägg inuti nymferna av vita flygare, där den växande getinglarven äter upp värden inifrån och ut och slutligen dödar den vita flygaren.

Rovkvalster

Rovkvalster som Amblyseius swirskii (Swirski-Mite, Swirski-Mite LD, Swirski-Mite Plus, Swirski Ulti-Mite), Amblydromalus limonicus (Limonica) och Amblyseius andersoni (Anso-Mite, Anso-Mite Plus) är också effektiva naturliga fiender till vita flygare. Dessa rovkvalster äter ägg och nymfer av vita flygare och kan på kort tid avsevärt minska populationerna av vita flygare. Dessa rovkvalster kan inte användas i tomat eftersom de fastnar i den klibbiga substans som tomatens körtelhår producerar.

Rovlevande insekter

I tomat används ofta rovflugan Macrolophus pygmaeus (Mirical) för bekämpning av vita flygare.

Entomopatogena svampar

Entomopatogena svampar, som Lecanicillium muscarium (Mycotal), är också effektiva för biologisk bekämpning av vita flygare. Dessa svampar infekterar och dödar vita flygare genom att penetrera deras kutikula och växa inuti insekten, vilket till slut leder till döden.

Behöver du hjälp?